Essenlanschap en Scholtenboerderijen
Weilanden en akkers liggen verspreid naast elkaar, soms gescheiden door heggen of houtwallen. De grote bossen zijn in vorige eeuwen aangelegd door scholteboeren en textielbaronnen. Daar tussendoor slingeren de vele natuurlijk uitziende beken. Alsof de tijd heeft stilgestaan. Al ‘snorrend’ op de Vespa kunt u genieten van al het moois dat de omgeving te bieden heeft.
Scholten waren rijke boeren die, als een soort rentmeester, een gebied beheerden voor de eigenlijke eigenaar van de grond. Deze eigenaren waren rijke adellijke (Hof van Gelre) of kerkelijke (Bisschop van Munster) instellingen die zelf ergens anders resideerden. Dit systeem noemen we het hofstelsel.
Omdat het gebied rondom Winterswijk erg afgelegen lag en slecht toegankelijk was door de vele veengebieden,bemoeiden de eigenaren van de grond en de overheid zich hier echter niet met de gang van zaken. De scholten konden zich hierdoor gaan profileren als officiële eigenaren van de grond, wat ze dus feitelijk niet waren. Uiteindelijk wisten zij in een juridische strijd met de overheid aan het begin van de negentiende eeuw, zelfs officieel eigenaar te worden van het onroerend goed dat zij eeuwen lang beheerden.
Kenmerken
- Weilanden en akkers
- Heggen en houtwallen
- Theetuinen
- Scholtenboerderijen
- Groene natuurgebieden
- Landelijke omgeving
- Voor groepen of individueel
Om volop te kunnen genieten van het Essenlandschap hebben wij hiervoor een route gemaakt. De route gaat door het coulissenlandschap rondom Aalten. Dit bosrijke gebied was vroeger het domein van de scholteboeren en kent nu nog steeds een groot aantal scholtegoederen. Tip voor onderweg: IJsboerderij ’t Olde Pietepol en Theetuin Rensink. U komt door mooie natuur en kleine buurtschappen. U ziet bolronde essen en lager gelegen weilanden, omzoomd door houtwallen en bossen. Daartussen kronkelen beken.
Kommentarbereich geschlossen.